fbpx

Mirjam de Wilde: „Soms heb ik ineens een dochter van een moeder die hier ooit haar bruidsjurk kocht of verkocht.” - Artikel uit het maandblad Terdege

Bruidsboetiek De Blauwe Hoeve Apeldoorn

Toen haar moeder ziek werd, nam Mirjam de Wilde “De Blauwe Hoeve” over. Ze verkoopt in Apeldoorn eenmaal gedragen, nieuwe en vriendelijk geprijsde bruidsmode.
Het is alsof je een ruime, lichte woonkamer binnenkomt. Dat is precies wat eigenaresse Mirjam de Wilde (1973) met bruidsboetiek “De Blauwe Hoeve” voor ogen heeft. „Toen mijn moeder samen met een vriendin met de verkoop van bruidsmode begon, was dat in de woonkamer van de vriendin. In een boerderij die de naam “Blauwe Hoeve” droeg.”
Ze wijst naar een foto van het riet-gedekte boerderijtje, ingelijst als eerbetoon. „Hoewel ze later een winkelpand hadden, was de toon gezet voor het huiskamergevoel waar ik erg van hou. Dat ik aan huis werk en geen winkelpand in de gebruikelijke zin heb, is zowel voor mij als voor bezoekers praktisch en prettig. Ik maak per bruid een afspraak, dan heb ik alle tijd en aandacht.”
Mirjam nam in 2006 de zaak van haar moeder Gonnie Lammers over. „Mijn moeder leed aan een spierziekte en het werk werd teveel voor haar. Eigenlijk droomde ik er van aan zee te wonen, maar mijn weg werd naar Apeldoorn geleid. Sinds 15 jaar heb ik behalve japonnen ook nieuwe, in totaal een voorraad van zo’n honderd exemplaren.”
Verder heeft Mirjam boeken met foto’s van modellen die de bruid kan uitzoeken om te passen. „Ik streef ernaar dat het onder de duizend euro blijft, een bruiloft is al duur genoeg. Het lukt omdat ik het hier aan huis doe. Goedkoop wil overigens allerminst zeggen dat de kwaliteit minder is. Leuk is wel dat als gevolg daarvan mijn klanten bestaan uit studenten en jonge mensen. Veel kerkelijk betrokken jongeren, omdat ze voor een huwelijk kiezen en gemiddeld op vrij jonge leeftijd trouwen.”

Sierra Leone

De collectie komt binnen via mond-op-mondreclame. „Ik krijg hele families hier, zussen of vriendinnen van zussen, die regelmatig na de bruiloft hun jurk hier aanbieden. Ik kan een gedragen jurk één keer verkopen. Als je die voor de tweede keer naar de stomerij brengt, gaat zie je vrijwel altijd dat er schade aan het kant en de stof slap is of aan glans verliest. Die kan ik dan hooguit gebruiken om te passen. Als ik er een verkoop, krijgt de eigenaar een derde van de prijs die ze er voor betaald heeft. Verder gaat een gedeelte van de opbrengst naar Zoa, een christelijke hulporganisatie die gericht is op mensen in gebieden waar zich een ramp heeft voorgedaan. Zij hebben projecten waar meisjes bijvoorbeeld een opleiding voor naaister volgen, zodat ze in hun onderhoud kunnen voorzien.
Ander doel is de Stichting Sierra Leone. „Wat na een jaar niet is verkocht, gaat in overeenstemming met de eigenaar naar het Afrikaanse land. Meisjes daar zijn dol op witte jurken en die kunnen ze huren voor hun trouwdag.”
Een foto van een zwarte, stralende bruid met een kanten sluier en in roomwit, hangt aan de muur. Ineens heeft zo’n tweede leven van een kledingstuk een bijzonder verhaal. „Ik had er zo graag zelf heen gereisd, maar dat moest ik helaas uitstellen vanwege de ebola.”

Sluier

Bruidsboetiek voor 2de hands bruidskleding

Mirjam volgde de detailhandelsschool en deed een opleiding voor interieurstyling. „Voor die tijd heb ik aan aantal jaren mijn grootouders verzorgd en werkte ik in de thuiszorg. Voor ik de zaak van mijn moeder overnam, was ik druk met mijn opgroeiende kinderen.”
Gemiddeld helpt Mirjam de Wilde jaarlijks zo’n honderd bruiden met aankleden. „Ze komen uit heel Nederland, van Gouda tot Groningen. De afgelopen tijd had ik komisch genoeg, bruiden uit Roemenië, uit IJsland, Kongo en Kopenhagen. Soms heb ik ineens een dochter van een moeder die hier ooit haar trouwjurk kocht of verkocht.”
De meeste vrouwen weten precies wat ze willen, vaak komen ze al met voorbeelden of speciale merken die ze mooi vinden. „Je ontwikkelt een goed gevoel voor wat iemand staat of niet. Ik heb een mooie bruid voor ogen, die straalt in een japon die perfect past bij wie zij is. Als iets niet staat, wil ik dat laten zien.”
De strapless japon raakt uit. „Handig is dat je bepaalde modellen zowel met een korte, driekwart of lange mouw kunt bestellen.” Haar eigen voorkeur gaat uit naar een bruid in een ‘offwhite’ jurk. „Ik hou erg van kant. Van een mooie halslijn in combinatie met een sluier. Een sluier draag je maar één keer in je leven. Er is geen enkele andere gelegenheid, dat je die draagt. Hoeden verkoop ik trouwens zelden, je ziet dat in het westen trouwens weer wel.”

Kwaliteit

Af en toe organiseert Mirjam een modeshow. „Toen we 20 jaar bestonden, konden vrouwen die hier hun jurk hadden gekocht, opvallende en originele trouwfoto’s insturen. Tien winnaars mochten een gast meenemen die op zoek was naar bruidskleding. Ze kregen hier een modeshow en een high tea aangeboden. Ik heb vier dochters en twee van hen showden de modellen. Dat heeft iets extra’s natuurlijk. Ik ben nu aan het nadenken over wat ik wil doen als we 25 jaar bestaan. Binnenkort show ik japonnen in een Apeldoornse herenmodezaak die de bruidegom aankleedt.”
Een high tea organiseert ze intussen vaker, een hobby die haar veel genoegen oplevert. „Het past wel bij elkaar. Ik hou ervan om in de keuken te staan en bovendien woon ik vlakbij de bakker. Al ligt de nadruk op de bruiden.”
Jaarlijks bezoekt Mirjam de bruidsbeurs in Düsseldorf. „Mijn moeder deed dat niet, maar sinds ik ook een nieuwe collectie heb, wil ik weten wat er gaande is op dit gebied. Het is interessant, ik ontmoet leveranciers. Nederlandse merken zijn duur, dus het is een kunst om redelijk geprijsde modellen te vinden van hoge kwaliteit.”


Adres


Schumanpark 39
7336 AM  Apeldoorn

Contact


06 340 761 96
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Je vindt ons ook op


Openingstijden

Wij werken op afspraak. In overleg zijn andere tijden mogelijk.
  • Maandag - Vrijdag
    10.00 uur of 13.00 uur
  • Zaterdag
    11.00 uur of 14.00 uur
  • Zondag
    gesloten

Dit is hoe onze klanten ons waarderen